Nieuwe zwemsteiger en herinrichting Zomerkade Huizen

Nieuwe zwemsteiger en herinrichting Zomerkade Huizen

De Zomerkade in Huizen is een plek waar menig Huizenaar vertoeft, zodra het zonnetje begint te schijnen. De straat ligt langs het strand, dat opgaat in het Gooimeer. Aan de andere zijde van de straat bevindt zich volop horeca. De gemeente vond het tijd voor een opfrisbeurt van dit recreatiegebied en vroeg Green Engineers om deze vernieuwing, plus de aanleg van een gloednieuwe zwemsteiger te begeleiden.

De herinrichting van de Zomerkade had als doel om de indeling van het gebied te verbeteren. Verkeersstromen dienden gewijzigd te worden, er moest ruimte komen voor meer fietsparkeerplaatsen, en horeca moest meer ruimte voor hun terrassen krijgen. Daarnaast was het de wens om de uitstraling naar het niveau van 2022 te tillen met nieuwe verharding, nieuwe beplanting en verhoogde bloembakken met groen. Op basis van een schetsontwerp van Okra Landschapsarchitecten uit Utrecht, werkte Green Engineers de technische details verder uit in een voorlopig en definitief ontwerp, gevolgd door een aanbestedingsprocedure voor de uitvoering.

Zwemsteiger
Bijzonder onderdeel van de plannen was een zwemgelegenheid in het Gooimeer. Dit uitgediepte zwemgebied aan de rand van het meer zou in eerste instantie dichtbij de horecagelegenheden aangelegd worden. Onderzoek in opdracht van Green Engineers wees echter uit dat de stroming op deze plek niet voldoende was om algengroei en stank te voorkomen. Gezien de wens van de gemeente om een onderhoudsarme zwemgelegenheid te creëren, zochten we vervolgens naar manieren om dit probleem op te lossen.

We keken naar omliggende plaatsen en in enkele jachthavens, waar dergelijke zwemmogelijkheden al bestonden. Navraag leerde dat sommigen tegen hetzelfde probleem aanliepen, maar hiervoor een zuiveringsinstallatie hebben geïnstalleerd, die het water schoon en fris houdt. In verband met het budget, zagen we echter meer heil in een andere optie. Door de zwemplaats iets te verplaatsen en verder het Gooimeer in te leggen, is de stroming wel voldoende om stank en alg te voorkomen. Zo kon de langverwachte zwemgelegenheid toch gerealiseerd worden, waardoor de gemeente snel meeging in de aangepaste plannen.

Geopend
Zowel de herinrichting van de Zomerkade als de nieuwe zwemsteiger werden in juni feestelijk geopend. De transformatie van een grauwe, ietwat verouderde straat naar het huidige frisse recreatiegebied is een groot succes. Een gebied dat weer jaren mee kan en een project waar wij als Green Engineers uitermate trots op zijn.

Project specificaties:

Inrichting leefomgeving, directievoering, toezicht, infra.

Deel dit project
Periode:

2021

Meer informatie over dit project via:

Eric Pladdet

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer over ons cookiebeleid