Gemeente Ronde Vene

Kurk en olijfpitten als duurzaam alternatief voor infill van kunstgrasvelden

Kurk en olijfpitten als duurzaam alternatief voor infill van kunstgrasvelden

De afgelopen jaren is infill van kunstgrasvelden regelmatig in het nieuws. Waar een paar jaar geleden landelijk geprotesteerd werd tegen SBR, in verband met de vermeende gezondheidsrisico’s voor (jonge) spelers, speelt ook duurzaamheid een rol bij de keuze voor de juiste infill. De gemeente Ronde Venen koos daarom in samenwerking met Green Engineers en de aannemer voor een infill van kurk en olijfpitten.
 
De gemeente Ronde Venen vroeg ons begin 2021 advies over een van de kunstgrasvelden in Vinkeveen. Het veld was aan vernieuwing toe. Hiervoor maakten we een bestek en schreven we een aanbesteding uit, waarbij partijen werd gevraagd om in te schrijven op een duurzamer alternatief voor de infill van het veld. De inzet was eerst TPE, maar de aannemer die de opdracht uiteindelijk gegund kreeg, kwam met een duurzamer alternatief. Namelijk kurk in combinatie met olijfpitten.
 
Natuurlijk materiaal
Zowel kurk als olijfpitten zijn natuurlijke materialen, die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Hierdoor is het een goed alternatief voor bijvoorbeeld TPE. Het nadeel van kurk is echter dat het klontert en daarmee snel in kwaliteit afneemt. Olijfpitten zijn hiervoor een fantastische oplossing. De vermalen pitten worden gemengd met het kurk, wat klonteren voorkomt. Zo blijft de kwaliteit van het veld gegarandeerd.
 
Extra garantie
Er zijn nog slechts enkele voorbeelden in Nederland waar de combinatie van kurk en olijfpitten nu is ingezet. Om deze reden hebben we voor de gemeente Ronde Venen een extra garantieverklaring bedongen bij de leverancier. Hierdoor is de gemeente niet verantwoordelijk voor extra onderhoud of vervanging, wanneer het veld binnen de afgesproken garantietermijn van tien jaar toch niet meer aan de sporttechnische eisen voldoet en wordt afgekeurd. Het is een prachtig voorbeeld van een gezamenlijke inspanning waarbij duurzaamheid het uitgangspunt was.

Project specificaties:

Advisering

Bestek maken

Uitschrijven aanbesteding

Deel dit project
Periode:

Voorjaar 2021

Meer informatie over dit project via:

Henk van Veldhuizen

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer over ons cookiebeleid