Gemeente Someren

Beoordeling landschappelijke inpassingen

Gemeente Someren

Beoordeling landschappelijke inpassingen

Met elk bouw- of verbouwproject verandert ons landschap. Zeker wanneer deze bouwprojecten in het buitengebied plaatsvinden. Door landschappelijke inpassing zorgen gemeentes dat onze kenmerkende Nederlandse landschappen behouden blijven. Green Engineers ondersteunt gemeentes regelmatig bij kwesties rondom landschappelijke inpassing. Zoals ook in de gemeente Someren, waar collega Bram een handige matrix ontwikkelde die initiatiefnemers helpt bij hun aanvraag en die toetsing door de toezichthouder vele malen eenvoudiger maakt.

De gemeente Someren is een vooruitstrevende gemeente als het gaat om landschappelijke inpassing. De gemeente voert een streng beleid en geeft in hun beeldkwaliteitsplan een gedetailleerd beeld van het gewenste landschap in de gemeente. Met ongeveer honderd plannen die per jaar beoordeeld moeten worden, staat de gemeente alleen voor een flinke opgave. De vraag die Someren bij ons neerlegde was dan ook: hoe kunnen wij deze aanvragen op een goede manier beoordelen? Eric en Bram, beide vanuit Green Engineers gedetacheerd bij de gemeente Someren, vonden een oplossing.

Grootste struikelblok was de grote verscheidenheid aan aanvragen en de manier waarop zij worden ingediend. Vanuit dat oogpunt ontwikkelden wij een handige beoordelingsmatrix voor de gemeente, die precies aangeeft waar een plan aan moet voldoen. In combinatie met het beeldkwaliteitsplan dat de gemeente zelf eerder opstelde, vormt de matrix een duidelijk toetsingsdocument. Bovendien is het een checklist voor aanvragers, waardoor zij betere en completere aanvragen indienen. Zij worden door de matrix geholpen bij hun aanvraag en worden soms zelfs op nieuwe ideeën gebracht door bijvoorbeeld de lijst met inheemse beplanting.

Voor de gemeente Someren, maar ook voor ons als Green Engineers, is dit een prachtig project waar theorie en praktijk elkaar raken. Waar landschappelijke inpassing en biodiversiteit relatief vage begrippen zijn, vormt de matrix de basis voor concrete aanvragen die bijdragen aan deze theoretische thema’s. Door deze handvatten te bieden aan initiatiefnemers, helpen we hen om bij te dragen aan de uitstraling van de gemeente én vergroting van de biodiversiteit.

De matrix is ook eenvoudig in te zetten in andere gemeentes. Bent u benieuwd wat wij hierin kunnen betekenen? Neem dan contact op met Eric Pladdet. U bereikt hem op 06 57 99 93 91 of via eric@greenengineers.nl.

Project specificaties:

Theorie en praktijk elkaar raken

Ontwikkeling matrix

Deel dit project
Periode:

2020

Meer informatie over dit project via:

Eric Pladdet

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer over ons cookiebeleid